Składniki
1 kg karkówki wieprzowej1 kg białej kapusty
2 szalotki
5 łyżek masła
1 kopiasta łyżka mąki
ocet
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę grubo siekamy. Mięso kroimy na 2 cm plastry, podsmażamy z obu
stron na maśle. Szalotki kroimy w kostkę, wrzucamy na masło ze smażenia mięsa,
szklimy i razem z mięsem dodajemy do kapusty. Wlewamy 250 ml wody, gotujmy pod
przykryciem do miękkości kapusty. Na maśle ze smażenia zrumieniamy mąkę,
rozprowadzamy odrobiną wywaru z duszenia kapusty, dodajemy do całości,
dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i octem. Zagotowujemy i
zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekany szczypior, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz