Berner Roesti
Szwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 100 g boczku parzonego
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie
Ziemniaki ugotowałem w mundurkach poprzedniego dnia. Obrałem je i
starłem na tarce o dużych oczkach. Posoliłem i delikatnie wymieszałem.
Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem na patelnię na gorące
masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez chwilę, aż wchłoną cały
tłuszcz. Uformowałem placek, smażyłem na rumiano z jednej strony ( 20
minut pod przykryciem). Następnie skropiłem mlekiem, odwróciłem placek i
dosmażyłem z drugiej strony ( jeszcze 10 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz