czwartek, 16 lipca 2015

Berner Roesti








Szwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni.
















Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 100 g boczku parzonego
  • 2 łyżki mleka

     

     

     

     

     

     

     

    Przygotowanie

    Ziemniaki ugotowałem w mundurkach poprzedniego dnia. Obrałem je i starłem na tarce o dużych oczkach. Posoliłem i delikatnie wymieszałem. Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem na patelnię na gorące masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz. Uformowałem placek, smażyłem na rumiano z jednej strony ( 20 minut pod przykryciem). Następnie skropiłem mlekiem, odwróciłem placek i dosmażyłem z drugiej strony ( jeszcze 10 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz