Bardzo smaczna przekąska, pochodząca z kuchni greckiej, orzeźwiająca i lekka.
Składniki
- 4 grube plastry fety
- 1 jajko
- 2 garści rukoli
- po 2 czerwone i żółte papryki
- kawałek parmezanu
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki czarnych oliwek
- Sos : 1 posiekana dymka
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie
Sos : wszystkie składniki umieściłem w słoiku. Zakręciłem i potrząsałem energicznie tak długo, aż utworzyła się emulsja.
Papryki upiekłem w piekarniku. Gdy skórka sczerniała ostrożnie
przełożyłem je do worka foliowego , zakręciłem i odstawiłem na 10-15
minut. Worek zaparuje i napęcznieje od ciepła, ale to dobrze - dzięki
temu łatwiej jest zdjąć z papryki skórkę, co jest kolejnym etapem
przygotowania. Po zdjęciu skórki usunąłem środki z nasionami, strąki
pokroiłem w szerokie paski. Ser pokroiłem na dość grube plastry.
Panierowałem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłem na złoty
kolor na gorącym oleju.
Rukolę wymieszałem z sosem. Ułożyłem warstwami rukolę, ser, paprykę.
Posypałem startym na grube wióry parmezanem i pokrojonymi oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz