środa, 15 lipca 2015

Gorąca feta z rukolą

Bardzo smaczna przekąska, pochodząca z kuchni greckiej, orzeźwiająca i lekka.














Składniki

  • 4 grube plastry fety
  • 1 jajko
  • 2 garści rukoli
  • po 2 czerwone i żółte papryki
  • kawałek parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • Sos : 1 posiekana dymka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

    Przygotowanie

      Sos : wszystkie składniki umieściłem w słoiku. Zakręciłem i potrząsałem energicznie tak długo, aż utworzyła się emulsja.
    Papryki upiekłem w piekarniku. Gdy skórka sczerniała ostrożnie przełożyłem je do worka foliowego , zakręciłem i odstawiłem na 10-15 minut. Worek zaparuje i napęcznieje od ciepła, ale to dobrze - dzięki temu łatwiej jest zdjąć z papryki skórkę, co jest kolejnym etapem przygotowania. Po zdjęciu skórki usunąłem środki z nasionami, strąki pokroiłem w szerokie paski. Ser pokroiłem na dość grube plastry. Panierowałem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłem na złoty kolor na gorącym oleju.
    Rukolę wymieszałem z sosem. Ułożyłem warstwami rukolę, ser, paprykę. Posypałem startym na grube wióry parmezanem i pokrojonymi oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz