wtorek, 14 lipca 2015

Risotto z kurkami

No i w końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne.














Składniki

250 g kurek
2 łyżki masła
1 duża cebula
400 g ryżu arborio
125 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki, dusimy razem na maśle przez kilka minut. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy ryż, zalewamy winem i dusimy do odparowania wina (cały czas mieszamy). Następnie podlewamy bulionem (co jakiś czas, po ok. 50 ml, cały czas mieszamy). Czynność tę powtarzamy do całkowitego wchłonięcia bulionu (oczywiście, nie musimy używać całego bulionu) przez ryż. Ryż powinien być miękki, a nie papkowaty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę. Mieszamy, podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz