Składniki
250 g kurek2 łyżki masła
1 duża cebula
400 g ryżu arborio
125 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki, dusimy
razem na maśle przez kilka minut. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy
ryż, zalewamy winem i dusimy do odparowania wina (cały czas mieszamy). Następnie
podlewamy bulionem (co jakiś czas, po ok. 50 ml, cały czas mieszamy). Czynność
tę powtarzamy do całkowitego wchłonięcia bulionu (oczywiście, nie musimy używać
całego bulionu) przez ryż. Ryż powinien być miękki, a nie papkowaty. Zdejmujemy
z ognia, dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę. Mieszamy, podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz