Składniki
1 mały kalafior1 l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
4 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
320 ml żurku
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę.
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
Cebulę siekamy.
Czosnek kroimy na plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy
ziemniaki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1
min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod
przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy
następne 15. Na koniec dodajemy żurek, mieszamy, gotujemy 5 min. Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy posiekaną
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz