Składniki
500 g udek z kurczaka300 g ziemniaków
3-4 marchewki
2 pory (biała część)
300 g zielonej fasolki szparagowej
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
300 ml bulionu drobiowego
sok z cytryny
olej do smażenia
125 ml śmietany 18%
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie
Udka nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy
pieprzem. Marchewki obieramy, kroimy w talarki, układamy na spodzie garnka o
grubym dnie.
Udka smażymy na rozgrzanym oleju, układamy na marchewkach.
Na mięso wykładamy obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki
wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski
papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem,
zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem 35
min.
Następnie wlewamy śmietanę, całość dokładnie mieszamy i
mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz