wtorek, 7 lipca 2015

Kurczak w warzywach

Danie typu: "mam lenia i nie chce mi się stać przy garach"...właściwie samo się robi, nie potrzebuje żadnych dodatków, bo można podać z pieczywem. Surówki też nie musimy robić...nic, tylko skosztować :D











Składniki

500 g udek z kurczaka
300 g ziemniaków
3-4 marchewki
2 pory (biała część)
300 g zielonej fasolki szparagowej
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
300 ml bulionu drobiowego
sok z cytryny
olej do smażenia
125 ml śmietany 18%
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Udka nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem. Marchewki obieramy, kroimy w talarki, układamy na spodzie garnka o grubym dnie.
Udka smażymy na rozgrzanym oleju, układamy na marchewkach. Na mięso wykładamy obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem 35 min.
Następnie wlewamy śmietanę, całość dokładnie mieszamy i mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz