poniedziałek, 6 lipca 2015

Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką szparagową

Kolejna propozycja na wykorzystanie fasolki szparagowej.

















Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • po 150 g zielonych i czarnych oliwek
  • po 250 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej
  • 2 czerwone cebule (150g )
  • 3 łyżki kaparów
  • Sos :4 fileciki anchois
  • 1 szalotka ( 50 g )
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml białego octu winnego
  • 2 łyżeczki posiekanej natki
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki posiekanego majeranku
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      Przygotowałem sos : posiekałem szalotkę i anchois, dodałem zioła, oliwę, ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
    Fasolkę ugotowałem w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłem i przelałem na sitku zimną wodą. Ziemniaki wyszorowałem ( nie obierałem ) i pokroiłem na dużą kostkę. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 15 minut ). Odcedziłem , włożyłem do miski. Podgrzałem sos i połową polałem ziemniaki, wymieszałem. Ciepłe ziemniaki rozłożyłem. Pozostałym sosem polałem fasolkę, którą rozłożyłem na ziemniakach. Sałatkę posypałem posiekaną cebulą, oliwkami i kaparami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz