Kolejna propozycja na wykorzystanie fasolki szparagowej.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- po 150 g zielonych i czarnych oliwek
- po 250 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej
- 2 czerwone cebule (150g )
- 3 łyżki kaparów
- Sos :4 fileciki anchois
- 1 szalotka ( 50 g )
- 150 ml oliwy z oliwek
- 60 ml białego octu winnego
- 2 łyżeczki posiekanej natki
- 2 łyżeczki posiekanej bazylii
- 2 łyżeczki posiekanego majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przygotowałem sos : posiekałem szalotkę i anchois, dodałem zioła, oliwę, ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
Fasolkę ugotowałem w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłem i przelałem na
sitku zimną wodą. Ziemniaki wyszorowałem ( nie obierałem ) i pokroiłem
na dużą kostkę. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 15 minut ). Odcedziłem ,
włożyłem do miski. Podgrzałem sos i połową polałem ziemniaki,
wymieszałem. Ciepłe ziemniaki rozłożyłem. Pozostałym sosem polałem
fasolkę, którą rozłożyłem na ziemniakach. Sałatkę posypałem posiekaną
cebulą, oliwkami i kaparami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz