W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy
gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już
mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki
i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione
ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Ser mielimy razem z jagodami. Dodajemy cukier waniliowy,
dokładnie mieszamy.
Ryż gotujemy półtwardo. Dodajemy do sera, mieszamy i
gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę).
Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki.
Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi
zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia
pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuń