niedziela, 5 lipca 2015

Pierogi serowo ryżowe z jagodami

To było tak...ser w lodówce, jagody w koszyku, no to trzeba pierogi zrobić... :D uwielbiamy też ryż jaśminowy :D Pierogi w każdej postaci pyszne są, a z owocami...MMM! <3 Drodzy, korzystajmy póki są świeże, pachnące...megaowocowe <3 Zimą tego nie będzie :/








 

 

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • jajko
  • szklanka gorącej wody
  • Farsz:
  • 250 g sera białego
  • 1 szkl jagód
  • 1/2 szkl ryżu jaśminowego
  • 15 g cukru waniliowego
  • Sos:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 ml syropu waniliowego

    Przygotowanie

     
  • W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
    Ser mielimy razem z jagodami. Dodajemy cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.
    Ryż gotujemy półtwardo. Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę).
    Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki.
    Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym.


2 komentarze: