wtorek, 7 lipca 2015

Galaretka porzeczkowa

A wy jakie smaki z dzieciństwa pamiętacie?
















Składniki

1,5 kg czerwonej porzeczki
1 cytryna
350 g cukru
2 laski kory cynamonu
50 ml wódki
1 torebka żelfixu 3:1

Przygotowanie

 
Porzeczki wrzucamy do garnka, wlewamy 400 ml wody, gotujemy 20 min. Następnie przelewamy przez sito, dodajemy startą skórkę z cytryny, wódkę, żelfix, 2 łyżki cukru i cynamon. Zagotowujemy, cały czas mieszając, wsypujemy powoli cukier (aż się rozpuści). Całość ponownie przelewamy przez drobne sitko, przelewamy do słoików. Pasteryzujemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

1 komentarz:

  1. Z pewnością pyszna :)
    Moja Babcia też robiła porzeczkowe galaretki :)

    OdpowiedzUsuń