Proste potrawy zwykle są najsmaczniejsze.
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 nieduże pomidory
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść posiekanej bazylii
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
Przygotowanie
Czosnek roztarłem na pastę ze szczyptą soli. Pomidory sparzyłem
wrzątkiem obrałem ze skórki. Dwa pokroiłem na kawałki, usunąłem pestki,
trzeci zmiksowałem i wymieszałem z pozostałymi oraz roztartym
czosnkiem. Dodałem sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Ugotowałem
makaron. Po osączeniu polałem oliwą. Dodałem do pomidorów i szybko
wymieszałem. Wyłożyłem na talerze, każdą porcję posypałem bazylią i
świeżo startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz