niedziela, 12 lipca 2015

Spaghetti z sosem pomidorowym

Proste potrawy zwykle są najsmaczniejsze.















 

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 nieduże pomidory
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść posiekanej bazylii
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

    Przygotowanie



    Czosnek roztarłem na pastę ze szczyptą soli. Pomidory sparzyłem wrzątkiem obrałem ze skórki. Dwa pokroiłem na kawałki, usunąłem pestki, trzeci zmiksowałem i wymieszałem z pozostałymi oraz roztartym czosnkiem. Dodałem sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Ugotowałem makaron. Po osączeniu polałem oliwą. Dodałem do pomidorów i szybko wymieszałem. Wyłożyłem na talerze, każdą porcję posypałem bazylią i świeżo startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz