poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zupa z nowalijek

Młode, świeże warzywa obecnie królują na targowisku więc zupa z nich to nasze danie ulubione o tej porze roku.















Składniki

  • wędzona kość schabowa
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 2 pomidory malinowe
  • mała główka kapusty włoskiej
  • kilka młodych ziemniaków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • śmietana do zup
  • 8 szt buraczków z botwinki
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej

    Przygotowanie

      Do garnka włożyłem wędzoną kość, zalałem zimną wodą, dodałem sól i zagotowałem. Buraczki po odcięciu obrałem i pokroiłem w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroiłem. Dodałem najpierw buraczki, potem pozostałe warzywa do wywaru razem z pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlałem zahartowaną śmietanę.
    Zupa najlepiej smakuje po odgrzewaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz