Młode, świeże warzywa obecnie królują na targowisku więc zupa z nich to nasze danie ulubione o tej porze roku.
Składniki
- wędzona kość schabowa
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 2 pomidory malinowe
- mała główka kapusty włoskiej
- kilka młodych ziemniaków
- kilka ziaren ziela angielskiego
- listek laurowy
- koperek
- sól
- pieprz
- śmietana do zup
- 8 szt buraczków z botwinki
- 150 g żółtej fasolki szparagowej
Przygotowanie
Do garnka włożyłem wędzoną kość, zalałem zimną wodą, dodałem sól
i zagotowałem. Buraczki po odcięciu obrałem i pokroiłem w kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i seler pokroiłem. Dodałem najpierw buraczki,
potem pozostałe warzywa do wywaru razem z pokrojonymi w dużą
kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez
skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma
ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość
grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do
miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą
oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlałem zahartowaną śmietanę.
Zupa najlepiej smakuje po odgrzewaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz