poniedziałek, 22 czerwca 2015

Zapiekanka twarogowa z czereśniami

Sezon na czereśnie w pełni. Proponujemy przepis na smaczną zapiekankę twarogową.














 

Składniki

  • 500 g czereśni
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 250 ml mleka
  • 40 g masła
  • tłuszcz do formy
  • 4 bułki (kajzerki)

    Przygotowanie

      Twaróg utarłem na gładką masę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Cytrynę krótko sparzyłem, starłem skórkę i wycisnąłem sok. Sok i skórkę wymieszałem z twarogową masą.
    Bułki pokroiłem w cienkie plasterki i zalałem podgrzanym mlekiem. Odstawiłem na chwilę do nasiąknięcia, po czym dodałem do twarogowej masy. Umyłem czereśnie, usunąłem ogonki i wydrylowałem.
    Żaroodporną formę wysmarowałem tłuszczem, przełożyłem do niej połowę masy. Rozłożyłem na wierzchu ok. ¾ czereśni, nakryłem pozostałą masą i udekorowałem pozostałymi czereśniami. Resztę masła podzieliłem na płatki i ułożyłem na zapiekance. Wstawiłem do gorącego piekarnika. Zapiekałem w termoobiegu ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

1 komentarz: