Sezon na czereśnie w pełni. Proponujemy przepis na smaczną zapiekankę twarogową.
Składniki
- 500 g czereśni
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 cytryna
- 250 ml mleka
- 40 g masła
- tłuszcz do formy
- 4 bułki (kajzerki)
Przygotowanie
Twaróg utarłem na gładką masę z jajkami, cukrem i cukrem
waniliowym. Cytrynę krótko sparzyłem, starłem skórkę i wycisnąłem sok.
Sok i skórkę wymieszałem z twarogową masą.
Bułki pokroiłem w cienkie plasterki i zalałem podgrzanym mlekiem.
Odstawiłem na chwilę do nasiąknięcia, po czym dodałem do twarogowej
masy. Umyłem czereśnie, usunąłem ogonki i wydrylowałem.
Żaroodporną formę wysmarowałem tłuszczem, przełożyłem do niej połowę
masy. Rozłożyłem na wierzchu ok. ¾ czereśni, nakryłem pozostałą masą i
udekorowałem pozostałymi czereśniami. Resztę masła podzieliłem na płatki
i ułożyłem na zapiekance. Wstawiłem do gorącego piekarnika. Zapiekałem
w termoobiegu ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Kuszący deser :)
OdpowiedzUsuń