Składniki
2 gruszki3 łyżki cukru
15 g drożdży
2 łyżki cukru
100 ml mleka
100 g mąki
1 jajko
olej do smażenia
Przygotowanie
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy stanie się
złoty ,wrzucamy pokrojone w kostkę gruszki. Karmelizujemy kilka minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Drożdże ucieramy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i 1/3 mąki
,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki
i jajko. Składniki dokładnie łączymy. Do ciasta dodajemy karmelizowaną gruszkę
,delikatnie łączymy. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rumiany kolor.
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńUwielbiam racuchy, smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMy również bardzo lubimy ;)
Usuń