wtorek, 16 czerwca 2015

Raki w śmietanie po polsku

Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce.















Składniki

  • 20-24 raki
  • 2 pęczki koperku
  • 40 g masła
  • 250 ml śmietany
  • 20 g bułki tartej
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z cytryny
  • cukier

    Przygotowanie


    Raki po rozmrożeniu wrzuciłem do osolonego wrzątku ( niewielka ilość wody z uwagi na fakt użycia już ugotowanych raków ), z dodatkiem soli i 2/3 części pokrojonego koperku.
     Gotowałem pod przykryciem ok. 3 minuty. Podlałem winem, krótko gotowałem. Następnie dodałem masło, podlałem śmietaną, wsypałem pozostały koperek, posiekana natkę oraz tartą bułkę. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem solą , białym pieprzem , sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
    Podałem z białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz