Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce.
Składniki
- 20-24 raki
- 2 pęczki koperku
- 40 g masła
- 250 ml śmietany
- 20 g bułki tartej
- 200 ml białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz biały
- sok z cytryny
- cukier
Przygotowanie
Raki po rozmrożeniu wrzuciłem do osolonego wrzątku ( niewielka
ilość wody z uwagi na fakt użycia już ugotowanych raków ), z dodatkiem
soli i 2/3 części pokrojonego koperku.
Gotowałem pod przykryciem ok. 3 minuty. Podlałem winem, krótko
gotowałem. Następnie dodałem masło, podlałem śmietaną, wsypałem
pozostały koperek, posiekana natkę oraz tartą bułkę. Dusiłem, aż sos
zgęstniał. Doprawiłem solą , białym pieprzem , sokiem z cytryny oraz
szczyptą cukru.
Podałem z białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz