Tagliatelle z mulami , dla wielbicieli owoców morza i makaronów wymarzone danie.
Składniki
- 1 kg muli
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 pomidory
- pół łyżeczki soli
- 300 g szpinaku ( tylko drobne listki )
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki śmietanki 30 %
- szczypta szafranu
- 250 g makaronu tagliatelle
- garść startego parmezanu
Przygotowanie
Mule rozmroziłem ( ok. 40 minut ), odrzucamy te które są otwarte.
W dużym garnku rozgrzałem masło, dodałem posiekaną cebulę i czosnek
oraz liść laurowy, smażyłem 3 minuty. Wrzuciłem obrane, wypestkowane,
pokrojone w paski pomidory i szpinak, posoliłem. Przykryłem i gotowałem
4 minuty. Wlałem wino, śmietanę, dodałem szafran i mule, doprowadziłem
do wrzenia. Przykryłem i gotowałem, aż mule się otworzyły ( około 5
minut ). Pozbyłem się tych, które się nie otworzyły. Zdjąłem z ognia i
trzymałem w cieple. Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu wymieszałem z
sosem. Posypałem parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz