środa, 10 czerwca 2015

Paluszki rybne z rekina

Zostało nam jeszcze sporo rekina w zamrażarce i trochę mozzarelli ,więc postanowiliśmy spożytkować ,to co mamy akurat pod ręką. Paluszki wyszły bardzo smaczne i soczyste.












Składniki

500 g steku z rekina
60 g mozzarelli parzonej
1 czerstwa kajzerka
bułka tarta
1 szalotka
1 jajko
2 łyżki smalcu
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Mięso oddzielamy od chrząstek ,usuwamy skórę. Razem z szalotką i bułką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Do masy wbijamy jajko ,wyrabiamy na gładko ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem (gdyby masa była zbyt luźna ,można dosypać odrobinę bułki tartej). Z sera wycinamy pasek 5x2cm (4 szt) ,mięso dzielimy na cztery porcje i owijamy nim każdy pasek sera. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu.

2 komentarze:

  1. Rozumiem że mięsko mielimy z szalotką i czerstwą bułą? :) Bardzo fajny pomysł, może się skuszę <3

    OdpowiedzUsuń