W zasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę
składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe.
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g szynki Jamon Serrano
- 100 g sera Danish Blue
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietanki 36 %
- gałka muszkatołowa
- kminek mielony
- pieprz
Przygotowanie
Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem na patelni , aż była chrupka.
Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki.
Śmietankę wymieszałem z przyprawami.
Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem.
Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe.
Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz