czwartek, 11 czerwca 2015

Tarta z dwiema szynkami i serem pleśniowym

W zasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe.















Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g szynki Jamon Serrano
  • 100 g sera Danish Blue
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietanki 36 %
  • gałka muszkatołowa
  • kminek mielony
  • pieprz

    Przygotowanie

     
    Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem na patelni , aż była chrupka.
    Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki.
    Śmietankę wymieszałem z przyprawami.
    Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem.
    Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe.
    Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz