wtorek, 9 czerwca 2015

Duszony filet z kaczki

Następna nasza propozycja to duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką. Do tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche Tricolore z dodatkiem suszonych pomidorów ,suszonych buraków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne.










Składniki

600 g filetów z kaczki (bez skóry)
250 g pieczarek
1 łyżka masła
pęczek dymek ze szczypiorem
600 ml bulionu z kury
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej kozieradki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 g klusek ziemniaczanych  Chicche Tricolore
sól ,pieprz

Przygotowanie




Dymki siekamy ,podsmażamy na maśle razem z pokrojonymi w kostkę filetami ,wlewamy sos ,oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na plasterki ,dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kozieradkę ,zmniejszamy płomień ,dusimy 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody ,dodajemy do potrawy ,mieszamy i gotujemy kilka min. Do całości wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z kluskami ziemniaczanymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz