wtorek, 9 czerwca 2015

Ryż z mięsem i fasolką

Danie powstało na prędko z tego co było pod ręką. Szybkie i smaczne danie polecamy dla zapracowanych ;)













Składniki

150 g ryżu
250 mielonego mięsa z szynki
1 cebula słodka
pęczek szczypiorku
250 g pieczarek
250 g mrożonej fasolki szparagowej (u nas zielona)
mała puszka kukurydzy
1 łyżka sosu sojowego
sól ,pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy na sypko.
Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojone w plasterki pieczarki ,fasolkę szparagową ,smażymy 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone ,rozdrabniamy je widelcem ,oprószamy solą i pieprzem ,dodajemy sos ,smażymy 10-15 min. Do całości dodajemy ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy jeszcze kilka minut ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz: