środa, 24 czerwca 2015

Maccheroncini z pesto

Korzystając z tygodnia włoskiego, natknęliśmy się na ten przepyszny makaron. Postanowiliśmy więc, wziąć go w obroty. Musimy przyznać, że wyszło bardzo smacznie.











Składniki

250 g makaronu maccheroncini
Pesto:
60 ml oliwy z oliwek
30 g orzechów nerkowca
garść świeżej bazylii
garść natki pietruszki
1 pomidor
Dodatkowo:
garść świeżej bazylii
parmezan

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy.
Oliwę, obranego ze skórki pomidora (bez pestek), orzechy, oliwę, bazylię, natkę miksujemy na gładką „papkę”. Makaron razem z pesto przekładamy do garnka, chwilę razem podgrzewamy (cały czas mieszając), zestawiamy z ognia. Posiekaną bazylię dodajemy do makaronu, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz