Tradycyjna potrawa z kuchni niemieckiej.
Składniki
- 500 g kiełbasy pikantnej
- 8 małych młodych ziemniaków
- 20 czarnych oliwek
- 1 ostra papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- sól
- groszek cukrowy
- świeże zioła
Przygotowanie
 
 Młode ziemniaki umyłem, ugotowałem na półtwardo w mundurkach. 
Lekko przestudziłem, pokroiłem  w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem
 na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach oliwy, aż nabrał złotego koloru. 
Następnie dodałem ziemniaki i przyrumieniłem je na średnim ogniu. 
Kiełbasę (u mnie chorizo ) pokroiłem na grube plasterki i dodałem do 
ziemniaków. Groszek umyłem, odciąłem końcówki i zdjąłem łykowate nitki. 
Blanszowałem 3 minuty. Z  części strąków,  tych bardziej dojrzałych 
wyłuskałem groszek. Dodałem do  ziemniaków wraz z oliwkami i smażyłem 
jeszcze około 15 minut. Pod koniec smażenia dolałem jedną chochelkę 
rosołu warzywnego. Gotowy gulasz przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i 
pokruszoną papryczką chili. Przed podaniem udekorowałem świeżymi 
ziołami.
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz