Tradycyjna potrawa z kuchni niemieckiej.
Składniki
- 500 g kiełbasy pikantnej
- 8 małych młodych ziemniaków
- 20 czarnych oliwek
- 1 ostra papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- sól
- groszek cukrowy
- świeże zioła
Przygotowanie
Młode ziemniaki umyłem, ugotowałem na półtwardo w mundurkach.
Lekko przestudziłem, pokroiłem w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem
na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach oliwy, aż nabrał złotego koloru.
Następnie dodałem ziemniaki i przyrumieniłem je na średnim ogniu.
Kiełbasę (u mnie chorizo ) pokroiłem na grube plasterki i dodałem do
ziemniaków. Groszek umyłem, odciąłem końcówki i zdjąłem łykowate nitki.
Blanszowałem 3 minuty. Z części strąków, tych bardziej dojrzałych
wyłuskałem groszek. Dodałem do ziemniaków wraz z oliwkami i smażyłem
jeszcze około 15 minut. Pod koniec smażenia dolałem jedną chochelkę
rosołu warzywnego. Gotowy gulasz przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i
pokruszoną papryczką chili. Przed podaniem udekorowałem świeżymi
ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz