środa, 24 czerwca 2015

Gulasz wieprzowy z groszkiem

Sezon "groszkowy" rozpoczyna się, więc zaczynamy korzystać ;)
















Składniki

500 g karkówki
2 łyżki mąki
2 cebule
4 pomidory
400 g zielonego groszku (strąki)
olej do smażenia
chili
oregano
papryka słodka mielona
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (150 ml). Posiekaną cebulę smażymy na tym samym tłuszczu, dodajemy do mięsa razem z wyłuskanym groszkiem. Garnek przykrywamy, dusimy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką papryką oraz chili. Na 15 min przed końcem gotowania dodajemy obrane ze skórki (bez nasion) i pokrojone w kostkę, pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz