Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce,
ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyliśmy go z młodą
marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystaliśmy łazanki
tak małe ,że jak je zobaczyliśmy to musiały zagościć w naszej kuchni
( podawane u Dulskich na obiadach świątecznych.. hehe )
Składniki
- 125 g drobnego makaronu łazanki
- 1 średni fenkuł
- 4 młode marchewki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 200 g małych pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Fenkuł umyłem, wyciąłem gorzki głąb. Pokroiłem na cienkie kawałki
( zapałki ). Marchewkę po umyciu i obraniu pokroiłem na julienne.
Czosnek obrałem, pokroiłem na plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem czosnek,
przyrumieniłem, dodałem fenku, marchewkę. Dusiłem do miękkości warzyw (
powinny być al dente ). Pieczarki opłukałem, obrałem i pokroiłem na
plasterki. Dodałem do warzyw. Doprawiłem solą i pieprzem.
Makaron ugotowałem w dużej ilości osolonej wody również al dente.
Łazanki wymieszałem z warzywami. Dusiłem jeszcze krótko pod
przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz