Zamiast chipsów możemy zjeść chrupiące boczniaki z przepysznym dipem.
Składniki
- 2 garści świeżych liści bazylii
- 120 g majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
- mąka
- 2 jajka
- 30 ml wody
- 80 g bułki tartej
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
- 200 g boczniaków
Przygotowanie
Przygotowałem majonez : blanszowałem kilka sekund bazylię, szybko
odcedziłem i zahartowałem w wodzie w wodzie z lodem. Osuszyłem, a
następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem.
Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze
kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną
bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby
obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką
cedzakową i odsączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z wcześniej
przygotowanym bazyliowo-parmezanowym dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz