sobota, 13 czerwca 2015

Boczniaki z majonezem bazyliowym

Zamiast chipsów możemy zjeść chrupiące boczniaki z przepysznym dipem.
















Składniki

  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 120 g majonezu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • mąka
  • 2 jajka
  • 30 ml wody
  • 80 g bułki tartej
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 200 g boczniaków

    Przygotowanie


    Przygotowałem majonez : blanszowałem kilka sekund bazylię, szybko odcedziłem i zahartowałem w wodzie w wodzie z lodem. Osuszyłem, a następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z wcześniej przygotowanym bazyliowo-parmezanowym dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz