Sezon na szparagi w pełni. W sosie pomarańczowym są pyszne.
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 1 duża pomarańcza
- 120 g masła
- 2 żółtka
- sól
- cukier
- biały pieprz
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Szparagi opłukałem, odciąłem łykowate końce, obrałem dolną część.
Ugotowałem w specjalnie do tego przeznaczonym wysokim garnku, w 2
litrach wody doprowadzonej do wrzenia, do której dodałem płaską łyżeczkę
cukru i płaską łyżeczkę soli. Czas gotowania ok. 12 minut ( zależy od
grubości szparagów).
Sos : sparzyłem pomarańczę, przeciąłem ją na pół, wyciąłem cztery
cienkie plastry, które odłożyłem. Z jednej połówki starłem na drobnej
tarce skórkę. Skórkę z drugiej połówki pociąłem na cieniutkie paseczki,
tak aby nie pozostały na nich żadne białe fragmenty.
W żaroodpornej misce zmieszałem żółtka ze startą skórką, dwiema
łyżeczkami soku wyciśniętego z pomarańczy, sokiem z cytryny i kilkoma
szczyptami soli oraz białego pieprzu.
Minutę ubijałem trzepaczką, a potem, nie przestając ubijać, umieściłem
miskę w rondlu z wrzącą wodą. Rondel zdjąłem z ognia. Po 4 minutach, jak
najcieńszym strumykiem, wciąż ubijając, wlałem rozpuszczone masło.
Masło nie może być gorące, ponieważ może się wtedy sos zważyć. Kiedy
sos zgęstniał, miskę wyjąłem z rondla, doprawiłem solą, białym pieprzem,
cukrem oraz sokiem z cytryny.
Ugotowane szparagi ostrożnie wyjąłem z garnka i na chwilę umieściłem na
płaskim sicie do odsączenia. Potem ułożyłem na półmisku, polałem sosem,
posypałem paseczkami skórki pomarańczowej. Udekorowałem plasterkami
pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz