wtorek, 19 maja 2015

Zielone szparagi w sosie pomarańczowym

Sezon na szparagi w pełni. W sosie pomarańczowym są pyszne.

















Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 duża pomarańcza
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • cukier
  • biały pieprz
  • sok z połowy cytryny

    Przygotowanie

    Szparagi opłukałem, odciąłem łykowate końce, obrałem dolną część.
    Ugotowałem w specjalnie do tego przeznaczonym wysokim garnku, w 2 litrach wody doprowadzonej do wrzenia, do której dodałem płaską łyżeczkę cukru i płaską łyżeczkę soli. Czas gotowania ok. 12 minut ( zależy od grubości szparagów).
    Sos : sparzyłem pomarańczę, przeciąłem ją na pół, wyciąłem cztery cienkie plastry, które odłożyłem. Z jednej połówki starłem na drobnej tarce skórkę. Skórkę z drugiej połówki pociąłem na cieniutkie paseczki, tak aby nie pozostały na nich żadne białe fragmenty.
    W żaroodpornej misce zmieszałem żółtka ze startą skórką, dwiema łyżeczkami soku wyciśniętego z pomarańczy, sokiem z cytryny i kilkoma szczyptami soli oraz białego pieprzu.
    Minutę ubijałem trzepaczką, a potem, nie przestając ubijać, umieściłem miskę w rondlu z wrzącą wodą. Rondel zdjąłem z ognia. Po 4 minutach, jak najcieńszym strumykiem, wciąż ubijając, wlałem rozpuszczone masło. Masło nie może być gorące, ponieważ może się wtedy sos zważyć. Kiedy sos zgęstniał, miskę wyjąłem z rondla, doprawiłem solą, białym pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
    Ugotowane szparagi ostrożnie wyjąłem z garnka i na chwilę umieściłem na płaskim sicie do odsączenia. Potem ułożyłem na półmisku, polałem sosem, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej. Udekorowałem plasterkami pomarańczy.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza