Szparagi z krewetkami ? Ależ tak.
Składniki
- 10 szparagów
- sok z 1 cytryny
- 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
- sól
- pieprz
- 250 g mix sałaty
- 2 duże pomidory
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 awokado
- 20 szt krewetek
Przygotowanie
Szparagi włożyłem do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą.
Gotowałem przez 5 minut na średnim ogniu. Dobrze osączyłem, osuszyłem
papierowym ręcznikiem. Pokroiłem na małe kawałki. Sok z cytryny i 6
łyżek z oliwy wymieszałem w małej misce. Doprawiłem do smaku solą i
pieprzem. Sałatę, pomidory, rzodkiewki, awokado i szparagi rozłożyłem na
talerzach.
Oliwę pozostałą rozgrzałem na patelni na średnim ogniu. Wrzuciłem
krewetki, smażyłem 5 minut, aż stały się miękkie. Krewetki ułożyłem na
wierzchu sałatki , skropiłem sosem z oliwy i soku z cytryny. Oprószyłem
solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz