poniedziałek, 18 maja 2015

Sałatka z krewetek po prowansalsku

Szparagi z krewetkami ? Ależ tak.

















Składniki

  • 10 szparagów
  • sok z 1 cytryny
  • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sól
  • pieprz
  • 250 g mix sałaty
  • 2 duże pomidory
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 awokado
  • 20 szt krewetek

    Przygotowanie

      Szparagi włożyłem do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotowałem przez 5 minut na średnim ogniu. Dobrze osączyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Pokroiłem na małe kawałki. Sok z cytryny i 6 łyżek z oliwy wymieszałem w małej misce. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Sałatę, pomidory, rzodkiewki, awokado i szparagi rozłożyłem na talerzach.
    Oliwę pozostałą rozgrzałem na patelni na średnim ogniu. Wrzuciłem krewetki, smażyłem 5 minut, aż stały się miękkie. Krewetki ułożyłem na wierzchu sałatki , skropiłem sosem z oliwy i soku z cytryny. Oprószyłem solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz