piątek, 15 maja 2015

Udka kurczaka słodko - kwaśne

Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie.
















Składniki

  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 50 ml octu z białego wina
  • 250 ml ketchupu
  • 20 ml sosu sojowego
  • 600 g ananasów z puszki
  • 50 g cukru trzcinowego

    Przygotowanie


    Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.
    Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut.
    Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem udka i piekłem jeszcze 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz