Składniki
- 1 kg udek kurczaka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 50 ml octu z białego wina
- 250 ml ketchupu
- 20 ml sosu sojowego
- 600 g ananasów z puszki
- 50 g cukru trzcinowego
Przygotowanie
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem, osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.
Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut.Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem udka i piekłem jeszcze 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz