Kalafior w sosie beszamelowym z kozim serem ? Jak dla nas pysznie.
Dodatek sera koziego dojrzewającego okazał się strzałem w dziesiątkę.
Składniki
- 1 mały kalafior ( 700-800 g )
- sól
- cukier
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- Sos : 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 1/2 łyżki mąki
- 100 g sera koziego dojrzewającego, podpuszczkowego
- sól
- cukier
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Kalafior obrałem z liści, opłukałem, usunąłem głąb i grube
łodygi, podzieliłem na różyczki o średnicy nie większej niż 4 cm.
Zalałem taką ilością wrzątku, aby woda przykrywała kalafior, wsypałem
płaską łyżeczkę soli, ćwierć łyżeczki cukru. Gotowałem ok. 10 minut.
Odcedziłem i zostawiłem na sicie, aby woda odciekła. Następnie ułożyłem
kalafior w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Sos beszamelowy: w rondelku roztopiłem masło, wsypałem mąkę i
podsmażyłem 2-3 minuty ( nie dopuścić, aby mąka się przyrumieniła ).
Wlałem wolno mleko, doprowadziłem do wrzenia ciągle mieszając ,
gotowałem na niewielkim ogniu 5 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką
muszkatołową oraz szczyptą cukru.
Sos beszamelowy wymieszałem z serem kozim, startym na tarce o małych
oczkach. Zalałem nim kalafior. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do
200 stopni C. i zapiekałem 13 minut, aż sos lekko się przyrumienił.
To jest pycha. Mój sprawdzony przepis od lat...
OdpowiedzUsuń