niedziela, 17 maja 2015

Deser rabarbarowy

Pyszny ,sezonowy deser.

















Składniki

1 kg rabarbaru (kawałek zostawiamy do przystrojenia)
4 łyżki cukru+2 do karmelizowania
250 g ricotty
50 ml soku z limonki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki grenadyny

Przygotowanie

 
Rabarbar obieramy ,kroimy na 1-2 cm kawałki i razem z cukrem ,odrobiną wody miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do rondelka ,dodajemy grenadynę i smażymy (redukujemy nadmiar płynu). Powstały mus przelewamy do salaterek.
Ser mieszamy z sokiem i cukrem pudrem ,nakładamy na mus.
Rabarbar obieramy ,kroimy na 1 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło ,podsmażamy rabarbar razem z cukrem. Układamy na wierzch deseru i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza