Składniki
1 kg rabarbaru (kawałek zostawiamy do przystrojenia)4 łyżki cukru+2 do karmelizowania
250 g ricotty
50 ml soku z limonki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki grenadyny
Przygotowanie
Rabarbar obieramy ,kroimy na 1-2 cm kawałki i razem z cukrem
,odrobiną wody miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do rondelka ,dodajemy
grenadynę i smażymy (redukujemy nadmiar płynu). Powstały mus przelewamy do
salaterek.
Ser mieszamy z sokiem i cukrem pudrem ,nakładamy na mus.
Rabarbar obieramy ,kroimy na 1 cm kawałki. Na patelni
rozpuszczamy masło ,podsmażamy rabarbar razem z cukrem. Układamy na wierzch
deseru i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz