niedziela, 17 maja 2015

Zupa krem z pieczarek

Idealna zupa dla wielbicieli pieczarek i bezmięsnych potraw.















Składniki

1 kg pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
400 g śmietany 18%
1,2 l wody (gorącej)
4 łyżki posiekanego lubczyku
grzanki lub paluchy chlebowe
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Pieczarki myjemy ,osuszamy i kroimy na 4 części. Razem z posiekaną cebulą ,dusimy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy wodą ,dodajemy posiekane liście lubczyku i gotujemy. Zupę miksujemy ,dodajemy śmietanę i podgrzewamy kilka minut ( nie zagotowujemy). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub z paluchami chlebowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz