czwartek, 14 maja 2015

Schabowe piramidki

Pyszna propozycja "odświeżenia starego" schabowego.













Składniki

4 kotlety schabowe (po 150 g)
1 jajko
5 łyżek mąki
 150 g pieczarek
papryka marynowana
cebula
100 g sera koziego (roladka)
musztarda
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem ,oprószamy solą i pieprzem. Jajko wbijamy do miski ,na talerz wysypujemy mąkę. Przygotowane kotlety panierujemy najpierw w mące ,następnie w jajku i ponownie w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki ,smażymy na tłuszczu ze smażenia kotletów ,oprószamy pieprzem.
Kotlety z jednej strony smarujemy musztardą.
Paprykę kroimy na 5 mm paski ,układamy dookoła na kotlecie. W środku układamy pokrojoną na piórka cebulę. Na wierzchu układamy  pieczarki ,a na nich pokrojony ser. Całość zapiekamy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.



2 komentarze: