Cykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu
beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy
jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem
parmigiano reggiano.
Składniki
- 8 szt białej cykorii
- 8 szt plastrów szynki gotowanej
- 1 łyżka masła
- pół szklanki wody
- Sos : 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 100 g startego żółtego sera
- sól
- pieprz biały
- sok z cytryny
Przygotowanie
Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem
do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny.
Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło,
wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i
wywarem powstałym z duszenia cykorii.
Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem
żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem
wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie,
zalałem sosem, posypałem serem.
Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż szynka się zrumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz