czwartek, 28 maja 2015

Cykorie w sosie serowym

Cykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano.











 

Składniki

  • 8 szt białej cykorii
  • 8 szt plastrów szynki gotowanej
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki wody
  • Sos : 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z cytryny

    Przygotowanie

      Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii.
    Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie, zalałem sosem, posypałem serem.
    Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż szynka się zrumieniła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz