Składniki
1 kg podudzi z kurczaka400 g pieczarek
1 cebula
60 g masła
250 g śmietany 18%
20 g mąki
natka pietruszki
mielona papryka
sól
Przygotowanie
W rondlu rozpuszczamy masło ,dodajemy posiekaną cebulę
,smażymy ,cały czas mieszając (ma być lekko szklista). Na cebulę wrzucamy
pokrojone na plasterki pieczarki ,zalewamy bulionem ,kładziemy kawałki kurczaka
,oprószamy solą i papryką. Rondel przykrywamy i dusimy mięso na wolnym ogniu
45-50 min na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełniamy dolewamy bulion. Po
przygotowaniu ,kurczaka wyjmujemy na talerze ,posypujemy posiekaną natką
pietruszki. Do grzybów dodajemy śmietanę rozrobioną z mąką ,dusimy chwilę i
podajemy do kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz