Dodając półtwardy żółty ser nadajemy racuszkom łagodny niepowtarzalny
smak.
Jest to przepis z kuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera
Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można
zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan.
Składniki
- 400 g ziemniaków
- 120 g szynki gotowanej
- 120 g tartej bułki
- 130 ml śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
Przygotowanie
Ziemniaki obrałem, umyłem a następnie ugotowałem osolonej wodzie.
Po ostudzeniu przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem
ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki
szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną.
Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej
tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz