środa, 27 maja 2015

Zupa "pachlopka"

Niesamowicie pyszna zupa ,nasze babcie wiedziały co dobre. O tej porze smak zupy jest jeszcze bardziej wyborny ,ze względu na dużą dostępność młodych warzyw.














Składniki

1/2 główki kapusty średniej wielkości
kilka młodych marchewek
2 pietruszki
mały seler
2 cebule
30 g masła
2 duże pomidory
4 ziemniaki
200 g śmietany 18%
20 g mąki
natka pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Posiekaną cebulę szklimy na maśle w garnku ,dodajemy drobno pokrojoną kapustę ,podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Oddzielnie gotujemy jarzyny i ziemniaki pokrojone w kostkę ,pokrojone pomidory i gotujemy do miękkości warzyw ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wkładamy kapustę ,zaprawiamy śmietaną rozrobioną z mąką ,zagotowujemy. Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: