Składniki
1 kg boczku80 g świeżego imbiru
kilka ząbków czosnku
1 papryczka chili
4 łyżki oleju sezamowego
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
5 łyżek miodu wielokwiatowego
sól ,pieprz
Przygotowanie
Imbir ,czosnek i chili drobno kroimy. Mieszamy z olejem
sezamowym ,miodem ,sosem sojowym i kolendrą. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem. Boczek przekładamy do worka ,wlewamy marynatę ,dokładnie go w niej
obtaczamy. Workiem owijamy boczek (szczelnie ,żeby marynata nam się nie
wydostała. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie boczek wyjmujemy
,przekładamy do brytfanki i zapiekamy 90 min w temperaturze 200°C bez termoobiegu.
mnie chyba też by posmakował
OdpowiedzUsuńOj niestety pyszny był :( zjedliśmy go w dwa dni :D Pozdrawiamy ;)
Usuń