niedziela, 24 maja 2015

Boczek po tajsku

Przepis ten znaleźliśmy kiedyś na stronie Interii...czekał długo w kolejce ,ale się doczekał. Świetny jako dodatek do ryżu ,jak i do kanapek.










 

 

Składniki

1 kg boczku
80 g świeżego imbiru
kilka ząbków czosnku
1 papryczka chili
4 łyżki oleju sezamowego
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
5 łyżek miodu wielokwiatowego
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Imbir ,czosnek i chili drobno kroimy. Mieszamy z olejem sezamowym ,miodem ,sosem sojowym i kolendrą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Boczek przekładamy do worka ,wlewamy marynatę ,dokładnie go w niej obtaczamy. Workiem owijamy boczek (szczelnie ,żeby marynata nam się nie wydostała. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie boczek wyjmujemy ,przekładamy do brytfanki i zapiekamy 90 min w temperaturze 200°C bez termoobiegu.



2 komentarze:

  1. mnie chyba też by posmakował

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj niestety pyszny był :( zjedliśmy go w dwa dni :D Pozdrawiamy ;)

      Usuń