niedziela, 24 maja 2015

Zupa szparagowa

Przepis znaleziony w książce sprzed 1937 roku. Postanowiliśmy wypróbować...dla nas bomba.

















Składniki

500 g białych szparagów
2 łyżeczki cukru
250 g kości cielęcych
włoszczyzna
1 cebula
40 g masła
20 g mąki
2 żółtka
200 ml śmietany 18%
natka pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Z włoszczyzny ,cebuli i kości gotujemy bulion (w około 1,2 l wody). Osobno gotujemy szparagi w wodzie z cukrem. Gdy szparagi będą już miękkie ,odcinamy główki ,wkładamy je do wazy a resztę szparagów miksujemy i przecieramy przez sito. Bulion mięsno warzywny przelewamy przez sito ,dodajemy do przetartych szparagów. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę ,rozprowadzamy zupą i dodajemy do całości ,podgrzewamy i cały czas mieszamy. Śmietanę rozrabiamy z żółtkami ,dodajemy do zupy ,cały czas mieszamy. Zupę do smaku doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zupy podajemy grzanki z serem żółtym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz