Składniki
500 g białych szparagów2 łyżeczki cukru
250 g kości cielęcych
włoszczyzna
1 cebula
40 g masła
20 g mąki
2 żółtka
200 ml śmietany 18%
natka pietruszki
sól ,pieprz
Przygotowanie
Z włoszczyzny ,cebuli i kości gotujemy bulion (w około 1,2 l wody). Osobno gotujemy
szparagi w wodzie z cukrem. Gdy szparagi będą już miękkie ,odcinamy główki
,wkładamy je do wazy a resztę szparagów miksujemy i przecieramy przez sito.
Bulion mięsno warzywny przelewamy przez sito ,dodajemy do przetartych
szparagów. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę ,rozprowadzamy zupą i
dodajemy do całości ,podgrzewamy i cały czas mieszamy. Śmietanę rozrabiamy z
żółtkami ,dodajemy do zupy ,cały czas mieszamy. Zupę do smaku doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Do zupy podajemy grzanki z serem żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz