sobota, 23 maja 2015

Grillowany filet rekina z ryżem w warzywach

Danie może wydawać się ekstrawaganckie...jednak wychodzimy z założenia ,że do niedawna było tak z krewetkami itp.
Mięso z rekina jest delikatne i bardzo soczyste.












Składniki

2 filety z rekina 
sok z 1/2 cytryny
200 g ryżu jaśminowego
2 marchewki
mały seler
1 duży por (biała część)
natka pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy wg przepisu (na sypko).
Filety oprószamy solą ,pieprzem ,skrapiamy sokiem z cytryny. Owijamy w folię spożywczą ,wkładamy do lodówki na min 30 min.
Pora siekamy ,marchew i seler kroimy na drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni ,mieszamy z oliwą i podsmażamy warzywa. Dodajemy odcedzony ryż ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy 7-9 min. Posypujemy posiekaną natką.
Jednocześnie grillujemy na ruszcie filety z rekina po ,4 min z każdej strony. Podajemy na smażonym ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz