Mięso z rekina jest delikatne i bardzo soczyste.
Składniki
2 filety z rekinasok z 1/2 cytryny
200 g ryżu jaśminowego
2 marchewki
mały seler
1 duży por (biała część)
natka pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól ,pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg przepisu (na sypko).
Filety oprószamy solą ,pieprzem ,skrapiamy sokiem z cytryny.
Owijamy w folię spożywczą ,wkładamy do lodówki na min 30 min.
Pora siekamy ,marchew i seler kroimy na drobną kostkę. Masło
rozpuszczamy na głębokiej patelni ,mieszamy z oliwą i podsmażamy warzywa.
Dodajemy odcedzony ryż ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy 7-9 min.
Posypujemy posiekaną natką.
Jednocześnie grillujemy na ruszcie filety z rekina po ,4 min
z każdej strony. Podajemy na smażonym ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz