Jeśli gotujecie rosół z kury, to proponujemy przepis na " zagospodarowanie " mięsa , które pozostaje po zjedzeniu pysznego rosołu. Jest to przepis z kuchni żydowskiej.
Składniki
- pół kury z rosołu
- 1 czerstwa bułka
- pół szklanki mleka
- 2 cebule
- 3 żółtka
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5 dag rodzynek
- 4 łyżeczki żelatyny
- warzywna przyprawa do zup
- cukier
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem. Wymieszałem je z żółtkami, cebulą i odciśniętą bułką. Wyrobiłem na jednolita masę, przyprawiłem solą i pieprzem.
Z mięsnej masy uformowałem małe kulki.
Umyłem warzywa i obrałem. Pora pokroiłem w cienkie ćwierć plasterki, a pozostałe warzywa w słupki. Wrzuciłem do garnka, zalałem 3 szklankami wody, dodałem przyprawę warzywną i gotowałem 15 minut. Do wrzącego wywaru włożyłem kulki mięsne , gotowałem ok.15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypałem opłukane rodzynki.
Żelatynę namoczyłem w małej ilości zimnego bulionu, rozprowadziłem gorącym wywarem, wlałem do garnka z mięsem i zagotowałem. Doprawiłem do smaku cukrem.
Przełożyłem do salaterek ( można na półmisek ), po wystygnięciu wstawiłem do lodówki, aby galareta stężała.
fajny pomysł
OdpowiedzUsuń