poniedziałek, 25 maja 2015

Gałki z kury w galarecie

Jeśli gotujecie rosół z kury, to proponujemy przepis na " zagospodarowanie " mięsa , które pozostaje po zjedzeniu pysznego rosołu. Jest to przepis z kuchni żydowskiej.













Składniki

  • pół kury z rosołu
  • 1 czerstwa bułka
  • pół szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 5 dag rodzynek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • warzywna przyprawa do zup
  • cukier
  • pieprz
  • sól

    Przygotowanie

      Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku.
    Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem. Wymieszałem je z żółtkami, cebulą i odciśniętą bułką. Wyrobiłem na jednolita masę, przyprawiłem solą i pieprzem.
    Z mięsnej masy uformowałem małe kulki.
    Umyłem warzywa i obrałem. Pora pokroiłem w cienkie ćwierć plasterki, a pozostałe warzywa w słupki. Wrzuciłem do garnka, zalałem 3 szklankami wody, dodałem przyprawę warzywną i gotowałem 15 minut. Do wrzącego wywaru włożyłem kulki mięsne , gotowałem ok.15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypałem opłukane rodzynki.
    Żelatynę namoczyłem w małej ilości zimnego bulionu, rozprowadziłem gorącym wywarem, wlałem do garnka z mięsem i zagotowałem. Doprawiłem do smaku cukrem.
    Przełożyłem do salaterek ( można na półmisek ), po wystygnięciu wstawiłem do lodówki, aby galareta stężała.

1 komentarz: