środa, 15 kwietnia 2015

Tagliatelle z szynką w pomidorach

Pyszny ,sycący obiad z dodatkiem konkretnego mięsiwa.















Składniki

500 g szynki wieprzowej
300 g makaronu tagliatelle
2 marchewki
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
50 ml bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
natka pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Cebulę siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w  kostkę marchewkę oraz szynkę ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dusimy na mały ogniu około 10 min.
W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron gotujemy al dente ,odsączamy.
Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy sos. Do sosu dodajemy makaron i podgrzewamy około 5 min ,cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy ciepłe.

1 komentarz: