czwartek, 16 kwietnia 2015

Zupa katalońska

Nasze małe wspomnienia z wakacji. Zupa pełna smaku ,pożywna i szybka w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu ,kto lubi zdecydowane smaki.













Składniki

500 g polędwicy wieprzowej
puszka krojonych pomidorów
500 g ziemniaków
400 g marchewki
150 g kiełbasy czosnkowej
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 l bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe
natka pietruszki
biały pieprz
sól

Przygotowanie

 
Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę ,marchew w talarki. Cebulę siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy mięso ,smażymy na złoto. Następnie mięso przekładamy do miski ,oprószamy solą oraz pieprzem ,zakrywamy.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy warzywa ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory wraz z zalewą. Chwilę razem podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu 35 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone mięso. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz