Składniki
500 g polędwicy wieprzowejpuszka krojonych pomidorów
500 g ziemniaków
400 g marchewki
150 g kiełbasy czosnkowej
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 l bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe
natka pietruszki
biały pieprz
sól
Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę ,marchew w talarki.
Cebulę siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy mięso ,smażymy na
złoto. Następnie mięso przekładamy do miski ,oprószamy solą oraz pieprzem
,zakrywamy.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy warzywa ,dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory wraz z zalewą. Chwilę razem
podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i gotujemy na średnim
ogniu 35 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy kiełbasę pokrojoną w
kostkę oraz podsmażone mięso. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy
posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz