Składniki
500 g szynki wieprzowej300 g makaronu tagliatelle
2 marchewki
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
50 ml bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
natka pietruszki
sól ,pieprz
Przygotowanie
Cebulę siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz szynkę ,lekko
podsmażamy i zalewamy bulionem. Dusimy na mały ogniu około 10 min.
W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do
mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku
solą oraz pieprzem.
Makaron gotujemy al dente ,odsączamy.
Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy sos. Do
sosu dodajemy makaron i podgrzewamy około 5 min ,cały czas mieszając.
Zestawiamy z ognia i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy ciepłe.
Pyszności :)GGosienka68
OdpowiedzUsuń