środa, 15 kwietnia 2015

Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów

Propozycja na kolację


















Składniki

  • 500 g porów
  • 500 g szpinaku
  • 150 g surowej szynki
  • 50 g masła
  • 40 g mąki
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 250 ml rosołu mięsnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 4 jaja

    Przygotowanie

      Pory przekroiłem wzdłuż, umyłem, oczyściłem a następnie pokroiłem w cienkie krążki.
    Szpinak dokładnie umyłem, przebrałem i dość grubo pokroiłem.
    Szynkę pokroiłem w małą kostkę, w szerokim rondlu podsmażyłem na maśle na średnim ogniu. Do szynki dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i puściły sok.
    Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem , przekroiłem na pół, ułożyłem na jarzynie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz