Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów
Propozycja na kolację
Składniki
- 500 g porów
- 500 g szpinaku
- 150 g surowej szynki
- 50 g masła
- 40 g mąki
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 250 ml rosołu mięsnego
- sól
- pieprz czarny
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 4 jaja
Przygotowanie
Pory przekroiłem wzdłuż, umyłem, oczyściłem a następnie pokroiłem w cienkie krążki.
Szpinak dokładnie umyłem, przebrałem i dość grubo pokroiłem.
Szynkę pokroiłem w małą kostkę, w szerokim rondlu podsmażyłem na maśle
na średnim ogniu. Do szynki dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym
ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i
puściły sok.
Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem
rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu
ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem , przekroiłem na pół, ułożyłem na jarzynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz