Składniki
500 g młodych ziemniaków1 cebula
1 łyżka smalcu
300 g ogórków gruntowych
3 łyżki śmietany
ocet do smaku
sól ,pieprz
2 jajka
1 łyżeczka masła
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i
szklimy ją na smalcu. Dodajemy do ziemniaków ,dokładnie (lekko) mieszamy.
Ogórki obieramy ,kroimy w talarki. Szczypior siekamy
,dodajemy do ogórków ,mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy octem ,solą i
pieprzem.
Jajka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (na łyżeczce
masła) ,oprószając solą i pieprzem. Żeby żółtko się nie ścięło ,zaraz wbiciu
jajka na patelnię ,zmniejszamy płomień. Podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz
mizerią.
najlepszy obiadek! :)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego na obiad : ziemniaki z jajkiem sadzonym , kefirek do tego i duuuużo koperku :) ggosienka68
OdpowiedzUsuń