wtorek, 14 kwietnia 2015

Wiosenny obiad

Nie jest to wyrafinowane i ekskluzywne danie. Nam bardzo ono smakuje ,zawsze z wytęsknieniem czekamy na "świeżynki". Prosto ,lekko i smacznie ,tak jak u babci. Mniam!











Składniki

500 g młodych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka smalcu
300 g ogórków gruntowych
3 łyżki śmietany
ocet do smaku
sól ,pieprz 
2 jajka
1 łyżeczka masła

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy ją na smalcu. Dodajemy do ziemniaków ,dokładnie (lekko) mieszamy.
Ogórki obieramy ,kroimy w talarki. Szczypior siekamy ,dodajemy do ogórków ,mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem.
Jajka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (na łyżeczce masła) ,oprószając solą i pieprzem. Żeby żółtko się nie ścięło ,zaraz wbiciu jajka na patelnię ,zmniejszamy płomień. Podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz mizerią.

2 komentarze:

  1. nie ma nic lepszego na obiad : ziemniaki z jajkiem sadzonym , kefirek do tego i duuuużo koperku :) ggosienka68

    OdpowiedzUsuń