wtorek, 14 kwietnia 2015

Szprotki z ryżem do kanapek

Świetny dodatek do kanapek ,domowej roboty.






















Składniki

3/4 szklanki ryżu (u nas parboiled wymieszany pół na pół z dzikim)
2 puszki szprotek w oleju
1 puszka krojonych pomidorów
pęczek natki pietruszki
cebula
łyżka oliwy z oliwek
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy bez soli al dente. Przelewamy zimną wodą i osączamy.
Szprotki osączamy z oliwy ,przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy ryż.
Cebulę szklimy na oliwie ,dodajemy przetarte przez sito pomidory i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy. Sos studzimy ,dodajemy do całości razem z posiekaną natką. Wszystkie składniki mieszamy ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki ,aby się „przegryzło”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz