Propozycja na szybkie danie. Dla wielbicieli sera gorgonzola i makaronu i nie tylko.
Składniki
- 400 g makaronu ( wskazane spaghetti )
- 1 i 1/2 łyżki masła
- sól
- Sos : 150 g sera gorgonzola
- 4-6 listków świeżej szałwii
- 250 ml śmietanki 12 %
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżka mleka
- szczypta nitek szafranu
- 1 łyżka brandy
- sól
- pieprz cayenne
Przygotowanie
Sos : szafran rozpuściłem w gorącym mleku, wlałem do rondla z
drobno pokrojonym serem, szałwią, śmietanką i zielonym pieprzem.
Podgrzewałem, stale mieszałem, do całkowitego roztopienia sera. Dodałem
brandy, przyprawiłem solą i pieprzem. Makaron ugotowałem al dente
w osolonej wodzie, odcedziłem i wymieszałem. Polałem gorącym sosem
gorgonzola.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuń