niedziela, 12 kwietnia 2015

Makaron z sosem gorgonzola

Propozycja na szybkie danie. Dla wielbicieli sera gorgonzola i makaronu i nie tylko.
















Składniki

  • 400 g makaronu ( wskazane spaghetti )
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • sól
  • Sos : 150 g sera gorgonzola
  • 4-6 listków świeżej szałwii
  • 250 ml śmietanki 12 %
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 łyżka brandy
  • sól
  • pieprz cayenne

    Przygotowanie

    Sos : szafran rozpuściłem w gorącym mleku, wlałem do rondla z drobno pokrojonym serem, szałwią, śmietanką i zielonym pieprzem. Podgrzewałem, stale mieszałem, do całkowitego roztopienia sera. Dodałem brandy, przyprawiłem solą i pieprzem. Makaron ugotowałem al dente w osolonej wodzie, odcedziłem i wymieszałem. Polałem gorącym sosem gorgonzola.

1 komentarz: