piątek, 17 kwietnia 2015

Cobb salad

Wymyślona przez niejakiego Roberta Cobba, który będąc głodnym zrobił sałatkę ze wszystkiego, co mu się nawinęło pod rękę i polał całość winegretem. Ja wzorując się na nim wykorzystałem to co było " pod ręką ". Wyszła smaczna sałatka.










Składniki

  • Sos : 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 mały roztarty ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • Sałatka: 500 g piersi kurczaka
  • 2 awokado
  • 1 sałata lodowa
  • skwarki z 100 g bekonu
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 100 g sera Roquefort
  • 2 jajka na twardo pokrojone drobno
  • 4 dymki

    Przygotowanie

      Sos : połączyłem składniki, wymieszałem, oprócz oliwy. Następnie dodając oliwę ucierałem, aż sos zgęstniał.
    Kurczaka ugotowałem w osolonej wodzie, zdjąłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 15 minut. Po ostudzeniu pokroiłem w kostkę. Awokado , jego miąższ także pokroiłem w kostkę.
    W salaterce ułożyłem warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser, awokado, jajka i szczypiorek. Polałem sosem, delikatnie wymieszałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz