Wymyślona przez niejakiego Roberta Cobba, który będąc głodnym zrobił
sałatkę ze wszystkiego, co mu się nawinęło pod rękę i polał całość
winegretem. Ja wzorując się na nim wykorzystałem to co było " pod ręką
". Wyszła smaczna sałatka.
Składniki
- Sos : 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 mały roztarty ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki oliwy
- Sałatka: 500 g piersi kurczaka
- 2 awokado
- 1 sałata lodowa
- skwarki z 100 g bekonu
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 100 g sera Roquefort
- 2 jajka na twardo pokrojone drobno
- 4 dymki
Przygotowanie
Sos : połączyłem składniki, wymieszałem, oprócz oliwy. Następnie dodając oliwę ucierałem, aż sos zgęstniał.
Kurczaka ugotowałem w osolonej wodzie, zdjąłem z ognia, przykryłem,
odstawiłem na 15 minut. Po ostudzeniu pokroiłem w kostkę. Awokado ,
jego miąższ także pokroiłem w kostkę.
W salaterce ułożyłem warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser,
awokado, jajka i szczypiorek. Polałem sosem, delikatnie wymieszałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz