Składniki
4 filety z kurczaka (po 200 g)
kulka mozzarelli
8 plastrów szynki prosciutto
200 g świeżego szpinaku
szparagi białe z zalewy
2 ząbki czosnku
cebula
1 łyżeczka masła
sól ziołowa
1 jajko
mąka do obtoczenia
bułka tarta
olej do smażenia
sól ,pieprz
Przygotowanie
Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła ,razem z
posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy
solą ziołową. Odparowujemy.
Filety z kurczaka cienko rozbijamy. Na każdy kotlet
rozsmarowujemy szpinak ,dajemy kawałek mozzarelli (1/4 kulki) ,dajemy po 2
szparagi z zalewy i zwijamy roladki (tak by boki były zamknięte). Oprószamy
solą i pieprzem. Każdą roladkę owijamy w dwa plastry szynki ,obtaczamy najpierw
w mące ,następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Podsmażamy na rozgrzanym
tłuszczu z każdej strony i przekładamy na blaszkę (zakrywamy folią aluminiową).
Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 180°C.
ale kusząco ten ser się wylewa ;))
OdpowiedzUsuń