piątek, 17 kwietnia 2015

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą owinięte prosciutto

Chcecie zaskoczyć gości na niedzielnym obiedzie? Polecamy ten przepis.















Składniki


4 filety z kurczaka (po 200 g)
kulka mozzarelli
8 plastrów szynki prosciutto
200 g świeżego szpinaku
szparagi białe z zalewy
2 ząbki czosnku
cebula
1 łyżeczka masła
sól ziołowa
1 jajko
mąka do obtoczenia
bułka tarta
olej do smażenia
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła ,razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą ziołową. Odparowujemy.
Filety z kurczaka cienko rozbijamy. Na każdy kotlet rozsmarowujemy szpinak ,dajemy kawałek mozzarelli (1/4 kulki) ,dajemy po 2 szparagi z zalewy i zwijamy roladki (tak by boki były zamknięte). Oprószamy solą i pieprzem. Każdą roladkę owijamy w dwa plastry szynki ,obtaczamy najpierw w mące ,następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony i przekładamy na blaszkę (zakrywamy folią aluminiową). Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 180°C.

1 komentarz: